کسرهای باینری

بازدید: 1014

Screenshot 2021-12-29 092718

کسرهای باینری

بازدید: 1014

نمایش کسری اعداد باینری از قوانین مشابه حاکم بر اعداد دسیمال پیروی می‌­کند، با این تفاوت که هر رقم باینری از سیستم شماره گذاری بر مبنای 2 استفاده خواهد کرد.

دستگاه اعداد اعشاری یا دسیمال (Decimal) از سیستم شماره گذاری بر مبنای ده (Base-of-10) استفاده می­‌کند، که در آن هر یک از ارقام تشکیل دهنده عدد نهایی، می­تواند یکی از ده مقدار ممکن در محدوده 0 تا 9 را اختیار کند. بنابراین با حرکت از سمت راست به چپ در امتداد یک عدد دسیمال، هر رقم دارای ارزش ده برابر بیشتر از رقم به سمت راست خود خواهد بود. به صورت مشابه با حرکت از سمت چپ به راست در امتداد ارقام یک عدد دسیمال، هر رقم ارزشی معادل ده برابر کوچکتر از عدد سمت چپ خود را اختیار ­می­‌کند.

با ادامه حرکت به سمت راست و رسیدن به عدد صفر (نقطه شروع اعداد اعشاری decimal point (ممیز)) اعداد کسری باینری معرفی خواهند شد.

اعداد کسری معمولی (A Typical Fractional Number)

برای مثال در عدد دسیمال 1234.567 اولین عدد پس از نقطه دسیمال (عدد 5) دارای ارزش یک دهم (0.1) برابری رقم سمت چپ خود (عدد 4 دارای ارزش 1) است. بنابراین با حرکت به سمت راست ارزش هر رقم یک دهم مقدار ارزش رقم سمت چپ خود خواهد بود.

در سیستم شماره گذاری دسیمال با استفاده از یک نماد موقعیتی (نقطه دسیمال) ارزش هر رقم نسبت به موقعیت آن مشخص خواهد شد، به بیان دیگر هر رقم با توجه به موقعیت آن رقم در دو طرف نقطه دسیمال مقدار وزن متفاوتی را اختیار می‌­کند.

در سیستم شماره گذاری استاندارد ده­دهی جهت نمایش ارقام سمت چپ نقطه دسیمال، مقادیر به صورت زیر معرفی خواهند شد.

به همین ترتیب، جهت نمایش اعداد کسری در سمت راست نقطه دسیمال، از فرمت زیر پیروی می‌­شود.

بنابراین معرفی یک عدد دسیمال، براساس فرمت فوق، رابطه میان وزن هر رقم و موقعیت آن رقم را نشان می­دهد. مقدار هر عدد دسیمال از محاسبه مجموع ارقام آن عدد ضرب در وزن مربوطه حاصل خواهد شد. بنابراین عدد دسیمال 1234.567 به صورت زیر معرفی می‌شود.

و یا به صورت چند جمله‌ای زیر:

استفاده از مفهوم نماد موقعیتی در سیستم شماره گذاری باینری مفهوم مشابه با اعداد دسیمال خواهد داشت. به این صورت که هر رقم با توجه به موقعیتی که در این سیستم اختیار می­کند، دارای ارزش و وزن متفاوتی خواهد بود، با این تفاوت که وزن هر رقم نسبت به ارقام مجاور با ضریب 2 تغییر خواهد کرد.

کسرهای باینری (Binary Fractions)

سیستم شماره گذاری باینری یک سیستم شماره گذاری بر مبنای 2 است، که هر رقم می­‌تواند تنها یکی از دو مقدار ممکن 0 یا 1 را اختیار کند.

مشابه با اعداد کسری دسیمال، اعداد کسری بدون علامت باینری را می­توان با قرار دادن ارقام باینری در سمت راست نقطه باینری (مشابه با نقطه دسیمال در سیستم شماره گذاری دسیمال) معرفی کرد. بنابراین با معرفی ارقام در سمت راست نقطه باینری کسرهای باینری ایجاد می­‌شوند.

بنابراین معادل دسیمال، کسر باینری 0.1011 با توجه به وزن هر یک از ارقام به صورت زیر معرفی خواهد شد.

در این مثال، کسر باینری 0.1011 معادل عدد کسری 0.6875 دسیمال خواهد بود.

مثال 1

معادل دسیمال عدد کسری باینری 1101.0111 به صورت زیر محاسبه خواهد شد.

بنابراین مجموعه اعداد باینری کسری شامل ارقام باینری با وزن کمتر از 1 (0^2) خواهد بود، که مشابه با قوانین حاکم در ریاضیات، هر عدد با توان منفی می‌­تواند به صورت کسری با مخرج توان مثبت معرفی شود.

تبدیل اعداد دسیمال به کسر باینری (Converting Decimal to a Binary Fraction)

در تبدیل اعداد کسری دسیمال به اعداد باینری کسری از روش مشابه با اعداد صحیح استفاده خواهد شد. با این تفاوت که، به جای تقسیم‌­های متوالی بر 2 جهت مشخص کردن قسمت کسری از روش ضرب‌­های متوالی در 2  استفاده خواهد شد.

بنابراین جهت تبدیل عدد دسیمال کسری به عدد باینری کسری قسمت صحیح عدد به صورت جداگانه و با استفاده از روش تقسیم‌­های متوالی بر 2 و قسمت کسری (از سمت چپ به راست) با استفاده از روش ضرب­‌های متوالی بر 2 محاسبه خواهند شد.

روش تقسیم­‌های متوالی بر دو یکی از متداول‌ترین روش­‌ها جهت تبدیل قسمت صحیح عدد دسیمال به اعداد باینری است. در این روش عدد دسیمال به صورت متوالی بر دو تقسیم خواهد شد تا زمانی که خارج قسمت برابر صفر شود. از کنار هم قرار دادن تمام باقی مانده­‌ها به ترتیب از آخرین باقی مانده (MSB) به اول (LSB) معادل باینری عدد دسیمال بدست خواهد آمد.

بنابراین معادل باینری عدد صحیح دسیمال 118 به صورت زیر محاسبه خواهد شد.

معادل باینری عدد صحیح 118 برابر با عدد 1110110 است.

معادل باینری بخش کسری عدد دسیمال با استفاده از روش ضرب متوالی بر 2 محاسبه خواهد شد. در این روش عدد دسیمال به صورت متوالی بر دو ضرب خواهد شد تا زمانی که بیت (carry) (بیت موجود در سمت چپ نقطه باینری) برابر صفر شود.

به این ترتیب، زمانی که حاصل فرآیند ضرب بزرگتر از عدد یک باشد، (carry) برابر با یک و اگر حاصل فرآیند ضرب کمتر از یک باشد، (carry) برابر با صفر خواهد بود.

در صورتی که فرآیند ضرب متوالی به سمت صفر میل نکند، عدد کسری دارای طول بینهایت خواهد بود و  با توجه به دقت مورد نیاز، تعداد معادل بیت­ها­ی بدست آمده به عنوان مثال 8 و یا 16 بیت در نظر گرفته خواهد شد.

بنابراین معادل کسر باینری عدد کسری دسیمال 0.8125 به صورت زیر محاسبه خواهد شد.

معادل باینری عدد کسری 0.8125 برابر با عدد 0.1101 است.

همچنین می­‌توان پاسخ فوق را با استفاده از روش بالا جهت تبدیل کسر باینری به معادل کسری دسیمال به صورت مجدد بررسی کرد:

مثال 2

معادل کسر باینری عدد کسری دسیمال 54.6875 به صورت زیر محاسبه خواهد شد.

در گام نخست با استفاده از روش تقسیم‌­های 2، عدد صحیح 54 به عدد باینری تبدیل خواهد شد.

بنابراین معادل باینری عدد صحیح 54 برابر با عدد 110110 است.

سپس عدد دسیمال کسری 0.6875 با استفاده از روش ضرب متوالی در 2 به کسر باینری تبدیل خواهد شد.

معادل باینری عدد کسری 0.6875 برابر با عدد 0.1011 است.

در نهایت با کنار هم قرار دادن دو بخش صحیح و کسری، معادل باینری عدد دسیمال 54.6875 با عدد باینری 0.1011 برابر خواهد بود.

خلاصه

جهت تبدیل هر عدد کسری دسیمال به معادل کسری باینری آن، کافیست پس از محاسبه حاصل ضرب عدد دسیمال در عدد 2، رقم (carry) (رقم موجود در سمت چپ نقطه باینری (ممیز)) یادداشت شود. مقدار رقم (carry) همواره برابر با 0 و یا 1 خواهد بود.

سپس عمل ضرب مجددا برای بخش کسری عدد حاصل از مرحله پیشین تکرار خواهد شد، و این عملیات تا حصول رقم (carry) برابر صفر ادامه خواهد داشت.

اعداد باینری کسری به صورت عدد 2 با توان منفی نمایش داده خواهد شد.

جهت تبدیل اعداد دسیمال دارای بخش کسری و صحیح از دو روش تقسیم‌­های متوالی و روش ضرب متوالی استفاده خواهد شد. به این ترتیب، جهت تبدیل بخش صحیح دسیمال به عدد باینری از روش تقسیم متوالی و جهت تبدیل بخش کسری از روش ضرب متوالی استفاده می­‌شود.

همچنین بخش صحیح یک عدد دسیمال همواره دارای یک معادل باینری دقیق است، اما قسمت کسری دسیمال ممکن است دارای پاسخ صریح نباشد، زیرا بخش کسری دسیمال، می‌تواند کسری تکراری را ایجاد کند که منجر به تولید بی نهایت عدد باینری می‌شود.

نظرتان را درباره این مقاله بگویید 11 نظر

کسرهای باینری

با ثبت نظر و نوشتن کامنت، تیم ما را در راستای بهبود و افزایش کیفیت محتوا یاری خواهید کرد :)

فهرست مطالب

مقالات مرتبط

مشاهده محصولات

بروزترین مقالات

این مقاله را با دوستانتان به اشتراک بگذارید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

16 − هفت =

فروشگاه