فهرست مطالب
ژنراتورهایی که انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی AC و موتورهایی که انرژی الکتریکی AC را به انرژی مکانیکی تبدیل میکنند، ماشینهای AC گفته میشوند. ماشینهای AC دو نوعاند؛ سنکرون و القایی. ماشینهای سنکرون موتورها و ژنراتورهایی هستند که جریان میدان مغناطیس آنها توسط یک منبع تغذیه DC جداگانه تامین میشود، در حالی که ماشینهای القایی موتورها و ژنراتورهایی هستند که جریان میدانشان توسط القای مغناطیسی تامین میشود. مدارهای میدان اغلب ماشینهای سنکرون و القایی بر روی روتورهایشان قرار دارند.
ساختار و طرز کار موتورهای AC
موتور جریان متناوب AC از دو قسمت اصلی تشکیل شده:
استاتور: هسته خارجی و معمولاً ثابت که با استفاده از جریان متناوب، میدان مغناطیسی دوار ایجاد میکند.
روتور: هسته داخلی و متحرک که به محور خروجی متصل شده و با توجه به میدان مغناطیسی دوار تولید شده توسط استاتور، گشتاور تولید میکند.
اگر دو میدان مغناطیسی در یک ماشین وجود داشته باشند، سپس گشتاوری ایجاد خواهد شد که تمایل به تنظیم این دو میدان خواهد داشت. اگر یک میدان توسط استاتور و یک میدان توسط روتور ماشین تشکیل شود، آنگاه گشتاور القایی در روتور، سبب چرخش و همترازی (align) روتور با میدان مغناطیسی استاتور خواهد شد. اگر راهی باشد که سبب چرخش میدان مغناطیسی استاتور شود، آنگاه گشتاور القایی در روتور سبب میشود تا میدان مغناطیسی استاتور را حول یک دایره به صورت همزمان دنبال کند. به طور خلاصه، اساس کار تمام موتورهای AC این گونه است.
چگونه میتوان سبب چرخش میدان مغناطیسی استاتور شد؟!
اساس عملکرد موتور AC این است که اگر جریانهای سه فاز با دامنه یکسان و اختلاف فاز 120 درجه، در سیمپیچهای سه فاز جریان یابند، آنگاه یک میدان چرخشی با دامنه ثابت ایجاد خواهد شد. سرعت چرخش به تعداد قطبها و فرکانس تغذیه بستگی دارد.
اگر جریان در دو سیمپیچ جابجا شود، آنگاه جهت چرخش میدان مغناطیسی تغییر خواهد کرد. به عبارت دیگر، برای تغییر جهت چرخش یک موتور AC کافی است جای دو فاز از سه فاز را با یکدیگر جابجا کرد.
در موتورهای تک فاز، علاوه بر سیمپیچ اصلی، معمولا از یک سیمپیچ کمکی برای تامین گشتاور راهاندازی استفاده میشود و با رسیدن سرعت موتور به 75% سرعت نامی، سیمپیچ کمکی از مدار خارج شده و سیمپیچ اصلی به تنهایی قادر به تامین گشتاور لازم برای ادامه کار موتور، خواهد بود.
با سلام واقعا آموزنده بود
سپاس گذارم