از سنسور یا حسگر برای تشخیص دادن تغییرات مختلف در محیط اطراف استفاده میکنیم
در دنیای امروز ما توسط سنسورها احاطه شدهایم، پس بهتر است بدانیم سنسور یا حسگر چیست و چه کاری انجام میدهد؟
با یک مثال ساده از بدن خودمان میتوانیم طرز کار سنسورها را کاملا درک کنیم. همانطور که میدانید 5 اندام حسی بدن انسان : گوش ها (حس شنوایی)، بینی (حس بویایی)، چشم ها (حس بینایی)، زبان (حس چشایی) و پوست (حس لامسه) ما هستند. این پنج عضو در بدن ما دقیقا همان سنسور یا حسگر هستند! اجزای مفید و با مهارتی که میتوانند تشخیص دهند اطرافشان چه اتفاقاتی میافتد و این اطلاعات را به عضو ارشد و رییس که در واقع مغز ما است؛ به اشتراک میگذارند. سپس رییس به آنها دستور میدهد باید چه عکس العملی از خود نشان دهند 🙂
بطور مشابه با حواس پنجگانه انسان، سنسورها هم قادر به تشخیص یک شی یا تشخیص تغییراتی هستند که در محیط بیرونی رخ میدهد. آنها اطلاعاتی که از محیط پیرامونشان دریافت کردهاند را برای کامپیوترها ارسال میکنند. سپس کامپیوتر به عملگرها ( اکچویتور یا دستگاههای خروجی) پیغام میدهند تا خروجی دلخواه را به دستگاههایی که قرار است تحت کنترل کامپیوتر باشند؛ ارسال کند.
یک سنسور به محیط بیرونی و تغییرات آن محیط پاسخ میدهد. نور، مجاورت (نزدیک شدن)، دما، حرکت، رطوبت، فشار و رطوبت خاک از جمله مواردی هستند که یک سنسور قادر به تشخیص آنهاست.
سنسور در زندگی روزمره
حال بیایید نگاهی به دستگاههایی که همه روزه با آنها سروکار داریم و از سنسورها استفاده میکنند؛ بیندازیم. در دو شکل پایین کاربرد سنسورها در چراغ های روشنایی خیابان ها و درهای اتوماتیک مراکز خرید و … را میبینید که هر روز برای راحتتر شدن زندگی ما بکار برده میشوند :
انواع سنسور
سنسورها انواع گوناگونی دارند. اما ما در اینجا تنها به ۳ نوع رایج آن میپردازیم و توضیح میدهیم که هر سنسور میتواند چه چیزی را تشخیص دهد و شما میتوانید این نوع سنسور را در کجا ببینید.
سنسور نور
(۱) سنسور نور چه چیزی را تشخیص میدهد؟
سنسور نور، نور را تشخیص میدهد! چه منبع این نور خورشید باشد یا یک لامپ.
(۲) از سنسور نور در کجا استفاده میشود؟
به تیرهای برقی که در خیابان نصب شده نگاه کنید. این تیرهای برق به طور اتوماتیک در شب، هنگامی که سنسور نور تشخیص دهد که نور محیط اطراف کم شده؛ روشن میشوند.
سنسور مجاورت
(۱) سنسور مجاورت چه چیزی را تشخیص میدهد؟
سنسور مجاورت تشخیص میدهد که آیا شیء به سنسور نزدیک شده یا نه.
(۲) از سنسور مجاورت در کجا استفاده میشود؟
به درهای اتوماتیک توجه کنید. بالای درهای اتوماتیک سنسورهای مجاورت وجود دارد و هنگامی که این سنسور تشخیص دهد چیزی یا کسی نزدیکش شده در باز میشود 🙂
سنسور دما
(۱) سنسور دما میزان حرارت را تشخیص میدهد.
(۲) سنسور دما در کجا کاربرد دارد؟
آیا تابه حال برایتان سؤال پیش آمده که هیتر چطور به صورت اتوماتیک روشن میشود؟ هنگامی که سنسور دمای هیتر افت دما را تشخیص دهد، هیتر روشن میشود.
ما در دنیایی مملو از سنسورها زندگی میکنیم و میتوانیم انواع مختلفی از سنسورها را در خانه، دفتر کار ، اتومبیل و دیگر مکانها بیابیم.
سنسورها به سادهتر شدن زندگی ما کمک چشمگیری میکنند. به عنوان مثال هنگامی که وارد اتاق میشویم سنسورها میتوانند به طور خودکار باعث روشنایی اتاق شوند یا دمای اتاق را تنظیم کنند یا دود و آتش را تشخیص دهند و…. امروزه اکثر فرایندهای اتوماتیک به وسیلهی سنسورها کنترل میشود.
{ در دانشنامه ردرونیک یک هندبوک مربوط به سنسورها وجود دارد. در مورد سنسورها و انواع آنها بیشتر بخوانید }