خانه » دانشنامه‌ها » قطعات الکترونیکی » تقویت کننده چیست؟

تقویت کننده چیست؟

بازدید: 1602

تقویت کننده
  1. خانه
  2. »
  3. دانشنامه‌ها
  4. »
  5. تقویت کننده چیست؟

تقویت کننده چیست؟

بازدید: 1602

تقویت کننده

تقویت کننده ها فقط به تقویت‌کننده های صدا محدود نمی‌شوند و هر دستگاهی که چیزی را تقویت می‌کند، تقویت کننده یا آمپلی فایر (Amplifire) نامیده می‌شود

اگر شما لغت تقویت کننده یا امپلی فایر را در اینترنت جست‌و‌جو کنید، به سایت‌های متعددی راهنمایی می‌شوید که در مورد تقویت کننده های صدا توضیح داده‌اند. اما تقویت‌کننده ها فقط به تقویت‌کننده های صدا محدود نمی‌شوند و هر دستگاهی که چیزی را تقویت می‌کند تقویت‌کننده نامیده می‌شود. البته در یک مدار الکتریکی علاوه بر تقویت‌کننده های صدا؛ تقویت‌کننده‌های زیادی وجود دارند. یک تقویت کننده می‌تواند ولتاژ و جریان ورودی مدار را تقویت کند.

تقویت کننده
تقویت کننده صوتی
تقویت کننده های صوتی

یک تقویت‌کننده یک بلوک الکترونیکی است که می‌تواند ولتاژ یا جریان یا هر دو را تقویت کند. تقویت کننده دو ورودی دارد که یکی از آن‌ها سیگنال ورودی است که نیاز به تقویت دارد ( شکل زیر را ببینید) و دیگری به منبع تغذیه اتصال پیدا می‌کند. سیگنال خروجی در‌واقع همان سیگنال ورودی است که با بهره‌ی مشخصی تقویت شده است.

ورودی و خروجی تقویت کننده ها

تقویت کننده

طرز کار تقویت کننده

در الکترونیک یک تقویت کننده المانی است که به یک سیگنال ورودی ضعیف ( از نظر ولتاژ ، جریان یا توان ) پاسخ می‌دهد و خروجی بزرگتری را تولید می‌کند که شامل قسمت‌های اصلی شکل موج سیگنال ورودی است. تقویت کننده ها در انواع مختلف در دستگاه‌های الکترونیکی مانند رادیو و تلویزیون به کار می‌روند. عمل تقویت کنندگی می‌تواند توسط المان الکترومغناطیسی ( ترانسفورماتورها و ژنراتورها ) و لوله‌های خلا اتفاق بیفتد اما در حال حاضر اکثر سیستم‌های الکترونیکی از مدارهای فوق‌العاده ریز حالت جامد به عنوان تقویت کننده استفاده می‌کنند. این مدارات مجتمع شامل هزاران ترانزیستور و المان‌های مرتبط است که روی یک تراشه کوچک سیلیکونی قرار گرفته‌اند .

یک تقویت کننده به تنهایی معمولاً برای رساندن دامنه سیگنال به مقدار مورد نیاز کافی است. در این موارد دیگر خروجی تقویت کننده‌ی اول، به عنوان ورودی تقویت‌کننده دوم استفاده می‌شود که خروجی اش تقویت کننده سوم را راه‌اندازی می‌کند و ممکن است به همین صورت ادامه یابد تا دامنه‌ی سیگنال خروجی به حد قابل قبولی برسد. رادیوها، تلویزیون‌ها، برخی از دستگاه‌های راه اندازی، رادارها و تعداد بی شماری وسیله دیگر تماماً وابسته به عمل تقویت‌کنندگی هستند. گفتنی است میزان تقویت کنندگی کل تقویت کننده ها برابر با حاصلضرب بهره‌ی آن‌ها می‌باشد.

کاربرد تقویت کننده

سمعک دارای یک میکروفون خیلی کوچک است که صداهای محیط اطراف شما را جمع آوری و آن‌ها را تبدیل به یک جریان الکتریکی می‌کند که به طور مداوم تغییر می‌کند. یک تقویت کننده ترانزیستوری سیگنال ورودی را می‌گیرد و پس از چند بار تقویت کردن آن را به یک اسپیکر کوچک که در داخل کانال گوش قرار داده شده می‌فرستد تا افراد کم شنوا قادر باشند امواج صوتی را با شدت بیشتری دریافت کنند.

تقویت کننده سمعک
استفاده از تقویت کننده های صدا در سمعک

بهره تقویت کننده

محاسبه میزان تقویت‌کنندگی تقویت کننده کار ساده‌ای است: کافی است اندازه‌ی دامنه‌ی سیگنال خروجی را تقسیم بر اندازه‌ی دامنه سیگنال ورودی کنید تا میزان تقویت کنندگی یا بهره تقویت‌کننده به دست بیاید. به عنوان مثال اگر تقویت کننده اندازه سیگنال اصلی را دو برابر کند؛ دارای بهره ۲ می‌باشد. برای تقویت‌کننده‌های صوتی میزان بهره با واحد یا یکای دسیبل (Decibels) تعیین می‌شود .( هر دیسبل ۱۰ برابر لگاریتم توان سیگنال خروجی تقسیم بر سیگنال ورودی است .)

نماد تقویت کننده

نماد عمومی تقویت کننده ها در مدارات

{  می‌توانید در بخش مفاهیم پایه الکترونیک ردرونیک، درباره تقویت‌کننده‌ها بیشتر و کامل تر بدانید   }

نظرتان را درباره این مقاله بگویید 13 نظر

تقویت کننده چیست؟

با ثبت نظر و نوشتن کامنت، تیم ما را در راستای بهبود و افزایش کیفیت محتوا یاری خواهید کرد :)

فهرست مطالب

مقالات مرتبط

بروزترین مقالات

این مقاله را با دوستانتان به اشتراک بگذارید!

2 دیدگاه در “تقویت کننده چیست؟

  1. محمد تقی عزیزی گفت:

    سلام کاش مدار ساده برای حداقل دو یا سه تقویت کننده را هم می کشیدید تا طریقه تقویت حداق دو یا سه ترانزیستور را ببینیم

  2. آیدا عزیزی گفت:

    سلام و احترام، مقالات این بخش برای معرفی ابتدایی و تعریف به زبان ساده هستند . برای اطلاعات جامع تر به مقاله های بخش مفاهیم پایه > تقویت کننده ؛ مراجعه فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 − 6 =

فروشگاه