آنتن چیست؟

بازدید: 1349

انتن
  1. خانه
  2. »
  3. دانشنامه‌ها
  4. »
  5. آنتن چیست؟

آنتن چیست؟

بازدید: 1349

آنتن یک مبدل است که انرژی الکتریکی را به امواج الکترومغناطیسی یا امواج الکترومغناطیسی را به انرژی الکتریکی تبدیل می‌کند.

شما حتما با آنتن‌ها به طور کلی آشنا هستید؛ چه طرز کار آن‌ها را درک کرده باشید یا نه. در هر صورت آنتن بخشی از ارتباطات بی سیم است. شکل، حالت، اندازه و نوع آنتن‌ها با یکدیگر تفاوت دارد اما از تمام آن‌ها برای ارسال یا دریافت اطلاعات استفاده می‌شود.

اگر یک انسان بخواهد افکارش را انتقال دهد، می‌تواند از طریق امواج صوتی که تولید می‌کند با دیگران ارتباط برقرار کند. در شکل‌ زیر سمت راست دو نفر را می‌بینید که مشغول صحبت کردن با یکدیگر هستند. در اینجا ارتباط از طریق امواج صوتی شکل می‌گیرد. حالا اگر دو نفر که در فاصله‌ی خیلی دورتری قرار دارند بخواهند باهم صحبت کنند؛ می‌توانند امواج صوتی‌شان را به امواج الکترومغناطیسی تبدیل کنند (شکل سمت چپ). دستگاهی که اطلاعات را به امواج الکترومغناطیسی تبدیل می‌کند آنتن نام دارد .

تعریف ساده آنتن

به عبارت ساده آنتن‌ها مبدل‌هایی می‌باشند که سیگنال الکتریکیRF (امواج رادیویی) را به امواج الکترومغناطیسی با فرکانس مشابه تبدیل می‌کنند.

همانطور که می‌دانیم برای تبادل اطلاعات باید ارسال و دریافت اطلاعات انجام بگیرد بنابراین ارتباطات رادیویی هم به آنتن‌های گیرنده و هم به آنتن‌های فرستنده نیاز خواهد داشت .

آنتن یک مبدل (ترنسدیوسر) است که انرژی الکتریکی را به امواج الکترومغناطیسی یا امواج الکترومغناطیسی را به انرژی الکتریکی تبدیل می‌کند 

طرز کار انتن

 آنتن می‌تواند یا به عنوان گیرنده و یا به عنوان فرستنده مورد استفاده قرار بگیرد.

آنتن فرستنده چیست؟

آنتن فرستنده سیگنال‌های الکتریکی را به امواج الکترومغناطیسی تبدیل و آن‌ها را منتشر می‌کند

آنتن گیرنده چیست؟

یک آنتن گیرنده نیز امواج الکترومغناطیسی را به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل می‌کند

آنتن فرستنده گیرنده چیست؟

 در ارتباطات دو‌طرفه می‌توان از یک آنتن برای ارسال و دریافت امواج الکترومغناطیسی استفاده کرد

امروزه آنتن ها نسبت به قبل تغییرات چشمگیری داشته‌اند. آنتن ها بر اساس سایز و کاربردشان به دسته‌های گوناگونی تقسیم می‌شوند .

به عنوان مثال دو عدد از پرکاربردترین دستگاه‌ها را در زندگی ما در نظر بگیرید: گوشی های تلفن همراه و تلویزیون. هر دوی این دستگاه‌ها بر ارتباطات بی‌سیم (وایرلس) تکیه دارند و بنابراین هر دوی آن‌ها از انتن استفاده می‌کنند. در حقیقت بسیاری از وسایل بی سیم مانند روترها، مودم‌های بی سیم و دسته‌های کنترلی بازی، دستگاه‌های بلوتوث دار ( مانند هدفون‌ها) دارای انتن هستند.

نکته : کابل‌های تلویزیون در اینجا مورد بحث قرار نگرفته ‌اند. آنها آنتن‌هایی هستند که سیگنال‌ها را از فرستنده دریافت می‌کنند و اطلاعات از طریق سیم کواکسیالی (Coaxial) که به آنتن متصل شده، به دستگاه گیرنده می‌رسد.

کابل کواکسیال

چرا به آنتن نیاز داریم؟

دلایل زیاد و متفاوتی وجود دارد که چرا باید از آنتن‌ها استفاده کنیم. اما مهم‌ترین دلیل این است که آنتن‌ها زمینه‌ی انتقال و تبادل اطلاعات را به راحتی برای ما فراهم می‌کنند در حالیکه متدهای دیگر تا حدود زیادی سخت و غیرممکن هستند.

نماد آنتن در مدار

سمبل آنتن در مدارات و نقشه‌ها

کاربرد آنتن‌ها

از آن جایی که آنتن‌ها اساس ارتباطات بی‌سیم را تشکیل می‌دهند، کاربردهای زیادی دارند. از جمله در رادیوها، ارتباطات تصویری ، سیستم‌های موقعیت یابی و GPS و … . از انتن ها برای ارتباطات ماهواره‌ای، حسگرهای راه دور و اهداف بیوپزشکی استفاده می‌گردد.

انواع آنتن

انواع انتن

آنتن ها در کامپیوتر ها و دستگاه‌های بی سیم کاربرد دارند. رایج ترین نوع آنتن ، آنتن دیش است که از آن برای ارتباط ماهواره ای استفاده می‌شود. آنتن های دیش که در اصل تنها در فرکانس‌های مایکروویو (بالای ۳GHz) کاربرد دارند. یک آنتن دیشی دارای دیش نیم دایره‌ای شکلی است که در نقطه‌ی کانونی اش المان فعال وجود دارد هنگامی که این دیش به عنوان گیرنده عمل می‌کند، امواج RF ارسال شده توسط فرستنده در نقطه‌ی کانونی جمع می‌شوند و به المان فعال برخورد می‌کنند. هنگامی که از آنتن‌های دیشی برای ارسال اطلاعات استفاده می‌شود؛ المان فعال فرکانس‌های رادیویی را از خود ساطع می‌کند و این امواج به دیش ماهواره برخورد می‌کنند، با هم موازی می‌شوند و همگی در جهتی خاص حرکت می‌کنند.

در فرکانس‌های پایین‌تر از ۳GHz آنتن های مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرند. ساده‌ترین نوع آنتن یک سیم طویل می‌باشد که از یک سر به فرستنده یا گیرنده متصل شده‌است. در اکثر مواقع گیرنده و فرستنده با المانی که فرکانس‌های رادیویی را دریافت یا ارسال می‌کنند فاصله دارند و خطوط انتقال مخابراتی فرکانس‌ها را در این نوع المان‌ها دریافت می‌کنند و آن‌ها را به گیرنده یا فرستنده ارسال می‌کنند.

{  با مراجعه به مقالات مخابرات، درباره آنتن ها و انواع آن بیشتر بدانید   }

نظرتان را درباره این مقاله بگویید 19 نظر

آنتن چیست؟

با ثبت نظر و نوشتن کامنت، تیم ما را در راستای بهبود و افزایش کیفیت محتوا یاری خواهید کرد :)

فهرست مطالب

مقالات مرتبط

بروزترین مقالات

این مقاله را با دوستانتان به اشتراک بگذارید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فروشگاه