سایر

ضریب دمایی مقاومت و PPM

ضریب دمایی مقاومت

ضریب دمایی (Temperature Coefficient) برای یک مقاومت (Resistor) نشان می‌دهد که چگونه مقدار مقاومت مشاهده شده ممکن است به عنوان تابعی از دمای قطعه تغییر کند. ضریب دمایی می‌تواند برای سایر المان‌ها مانند پتانسیومترها، اوسیلاتورها، کریستال ها، RTD و سایر اجزا نیز اعمال شود. اگر به جای مقاومت یک کریستال داشته باشیم، PPM که واحد ضریب دمایی است، به جای تغییرات مقاومت به فرکانس اشاره خواهد کرد.

PPM چیست؟

ضریب دمایی معمولاً بر حسب واحد PPM (قسمت در میلیون یا parts per million) در درجه سانتی گراد داده می‌شود که در مقایسه با استفاده از واحدهای C°/%، صفرهای قبل از عدد (leading zero) زیادی را ذخیره می‌کند. مقادیر PPM ممکن است مثبت یا منفی باشند که به ترتیب نشان دهنده ارتباط مستقیم یا معکوس با دما هستند. این عدد یک فرم خلاصه شده است که معمولاً بر حسب یک محدوده یا ماکزیمم مقدار ارائه می شود و رفتارهای واقعی قطعه لزوماً به صورت خطی تغییر نخواهد کرد.

ضریب مقاومت دمایی یا TCR چیست؟

ضریب مقاومت دمایی یک مقاومت (TCR) نشان می‌دهد که مقدار مقاومت با تغییر دمای آن چقدر تغییر می‌کند و معمولاً بر حسب واحد ppm/°C (بخش در میلیون بر درجه سانتی‌گراد)  بیان می‌شود. این عدد واقعاً این به چه معناست؟

بیایید از یک مثال استفاده کنیم: مقاومت دقیق 50 اهم سری 100 Riedon دارای TCR (استاندارد) 20ppm/°C است. این بدان معناست که مقاومت آن بیش از 0.000020 اهم (20.1،000،000) بر اهم در هر درجه تغییر دما؛ تغییر نخواهد کرد (در محدوده دمایی 55- تا 145+ درجه سانتی‌گراد، اندازه گیری شده از دمای اتاق 25 درجه سانتی‌گراد).

فرض کنید این مقاومت در محصولی قرار گرفته است که دمای آن از دمای اتاق تا 50 درجه سانتی‌گراد گرم می‌شود. برای یافتن تغییر (حداکثر) مقاومت 50 واتی ما ناشی از افزایش 25 درجه سانتی گراد، 0.000020 ضربدر 50 (مقدار مقاومت) در 25 (تغییر دما) را ضرب کنید. درنتیجه مقدار مقاومت بیش از 0.025 اهم تغییر نخواهد کرد.

0.000020X 50 X 25 = 0.025W

تغییر واقعی مقدار مقاومت؛ بسته به ویژگی های خاص آن مقاومت ممکن است بسیار کوچکتر از این رقم باشد که با توجه به زمینه کاربردتان باید آن را در نظر بگیرید.

نظرتان را درباره این مقاله بگویید 20 نظر

ضریب دمایی مقاومت و PPM

1 دیدگاه در “ضریب دمایی مقاومت و PPM

  1. سنسور دما کجا کاربرد دارد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × چهار =