سنسور ها در گروههای متنوعی طبقه بندی میشوند ( شکل ۱ را نگاه کنید). این دسته بندی میتواند بر اساس خصایص فیزیکی یا شیمیایی مواد به کار رفته در سنسور باشد.
یکی از مهم ترین طبقه بندی سنسورها
بر اساس :
اکتیو یا پسیو بودن سنسور
تماسی یا غیر تماسی بودن سنسور
مطلق یا نسبی بودن
نحوه تشخیص سیگنال (فیزیکی، شیمیایی، گرمایی و بیولوژیکی)
همانطور که در شکل بالا مشاهده میکنید،جزئیات هر کدام از این گروهها به اختصار شرح داده شدهاست .
شکل ۱ طبقه بندی سنسور ها بر اساس نوع منبع انرژی، تماس فیزیکی، نحوه تبدیل سیگنال، نوع سیگنال خروجی، متریال به کاررفته در سنسور ،زمینه کاربردی و … را ارائه میدهد.
سنسورهای اکتیو و پسیو
سنسور های اکتیو (Active sensors) برای کارکرد به یک منبع خارجی انرژی نیاز دارند. به عنوان مثال میکروفونها، ترمیستورها (Thermistors) (مقاومتهایی که با افزایش دما میزان مقاومتشان کاهش مییابد) ، کشش سنج (Strain Guages) و سنسورهای القایی و خازنی از دسته سنسورهای اکتیو میباشند. همچنین به اینگونه سنسورها، سنسورهای پارامتری نیز میگویند.(خروجی آنها تابعی از یک پارامتر خاص میباشد).
اما سنسورهای پسیو (Passive Sensors) سیگنال خودشان را میسازند و نیازی به منبع انرژی خارجی نخواهند داشت. به عنوان مثال ترموکوپل ها (Thermocouples)، سنسورهای پیزو الکتریک (Piezoelectric Sensors) و فوتودیودها از شاخه سنسورهای پسیو میباشند.
سنسورهای تماسی و سنسورهای غیر تماسی
سنسورهای تماسی نیاز دارند تا با المان تحریککننده در تماس باشند. به عنوان مثال اکثر سنسورهایی که برای اندازهگیری دما به کار میروند باید کاملاً با جسمی که قرار است دمای آن را اندازهگیری کنند، تماس داشته باشند، اما سنسورهای اپتیکال و مغناطیسی یا سنسورهای دمایی که از اشعه فروسرخ بهره میبرند، نیازی به تماس مستقیم با جسم مورد اندازهگیریشان نخواهند داشت.
سنسورهای مطلق و نسبی
سنسورهای مطلق مانند ترمیستور و کششسنج به صورت مطلق به محرکها واکنش نشان میدهند، اما درک سنسورهای نسبی از محرک وابسته به یک مرجع متغیر یا ثابت است. به عنوان مثال ترموکوپل اختلاف دما را اندازهگیری میکند یا اکثر فشارسنجها میزان فشاری که در یک ناحیه وجود دارد را در مقایسه با فشار اتمسفر میسنجند.
در مقالات بعدی میتوانید درباره سنسورهای آنالوگ و دیجیتال و تقسیمبندی سنسورها بر اساس نحوه تشخیص سیگنال بیشتر بدانید.