تشخیص فواصل طولانی
به عنوان مثال، سنسور Through beam میتواند اجسامی را در فاصله بیش از 10 متر تشخیص دهد. که این امر با استفاده از روشهای سنجش مغناطیسی، اولتراسونیک یا دیگر روشها تقریبا غیرممکن خواهد بود.
عدم محدودیت در تشخیص اشیاء
عملکرد سنسورهای فوتوالکتریک بر این اصل که یک شی نور را قطع یا منعکس میکند استوار است، بنابراین مانند سنسورهای مجاورتی (Proximity Sensors) به تشخیص اجسام فلزی محدود نخواهد شد. به بیان دیگر میتوان از سنسورهای فوتوالکتریک جهت تشخیص تقریبا هر شئ، از جمله شیشه، پلاستیک، چوب و مایعات استفاده کرد.
پاسخگویی سریع
زمان پاسخگویی این سنسورها بسیار سریع است، زیرا نور با سرعت زیادی حرکت میکند و از طرف دیگر سنسور نیاز به انجام هیچگونه عملیات مکانیکی نخواهد داشت، زیرا همه مدارها از قطعات الکترونیکی تشکیل شده اند.
رزولوشن بالا
استفاده سنسورهای فوتوالکتریک از فناوریهای طراحی پیشرفته سبب ایجاد رزولوشن فوق العاده بالا خواهد بود، که یک پرتو نقطهای بسیار کوچک و یک سیستم نوری منحصر به فرد جهت دریافت نور ایجاد خواهد کرد. این پیشرفتها امکان تشخیص اجسام بسیار کوچک و همچنین تشخیص موقعیت دقیق را فراهم میکند.
تشخیص بدون تماس
این سنسورها قادر به تشخیص اشیاء بدون نیاز به تماس فیزیکی با شئ مورد نظر هستند، بنابراین شانس کمی برای آسیب رساندن به اشیاء یا خود سنسورها وجود خواهد داشت. این امر سالها خدمات سنسور را تضمین خواهد کرد.
شناسایی رنگ
میزان بازتاب یا جذب نور توسط یک جسم بستگی به طول موج نور ساطع شده و رنگ جسم دارد. به این ترتیب از این ویژگی می توان جهت تشخیص رنگ شئ استفاده کرد.
تنظیمات آسان
قرار دادن پرتو بر روی یک جسم با مدلهایی که نور مرئی از خود ساطع میکنند بسیار ساده است زیرا پرتو قابل مشاهده است.